Babakellékek alváshoz

Kiságy

Rácsos ágy – többnyire kétféle méretben kapható: 60*120 és 70*140. Ez utóbbiak jelentős része a későbbiekben normál ággyá alakítható. Figyeljük arra, hogy leengedhető legyen a rácsa, mert a baba növekedésével a rácsot lejjebb kell tenni, nehogy kiessen a kiságyból. A rácstávolság se legyen nagyobb 6 cm-nél, hogy ne tudja kidugni a fejét. Nagyon praktikus, ha a kiságynak egyben van pelenkázó része és alul még tároló része is van, ahol praktikus dolgokat tudunk tartani. Az ágybetét lehetőleg kókusz biomatrac legyen, ez sokkal jobb, mint a hagyományos kiságyban lévő matrac. Szellőzése és nedvszívó képessége nagyon jó, könnyen mosható és nagyon hamar meg is szárad. A kókuszmatracot egyébként méretre lehet vágatni a bababoltban.

Ágynemű garnitúra

Ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, akkor vehetünk, de szerintem teljesen felesleges pénzkidobás. Annak idején persze mi is megvettük. Egy szép kis ágynemű nagyon drága és igaziból egyetlen hasznos része van, a fejvédő, amit körbe lehet tenni a kiságyon belül. De csak emiatt felesleges megvenned egy komplett garnitúrát, ezt külön is lehet kapni. Kispárna nem kell a babának, egy textilpelenka is megteszi, a takarót pedig nem nagyon fogjátok szeretni, mert a baba könnyen magára húzhatja. Amikor pedig már nagyobb, akkor azért nem jó, mert úgyis lerugdossa magáról pillanatok alatt. A legjobb ha beszereztek egy évszaknak megfelelő hálózsákot. Egy szép ágyneműgarnitúra része szokott lenni egy kiságy felé szerelhető baldahin is, ami engem például annyira zavart, hogy két hét után leszereltem 🙂 ez csak addig gyönyörű, amíg nincs benne a baba. Mondjuk, aki az első babáját várja, annak szerintem hiába javasolom, hogy ne vegyen ágyneműt a kiságyba :), de valószínűleg a második babások már egyetértenek velem 🙂

Hálózsák- 2 db (pamut, évszaknak megfelelő)

A gyermek kétéves koráig mindenképp praktikus ebben altatni a gyermeket. Egyébként gyerekfüggő, hogy elviseli e. Kisfiam például kb. másfél éves koráig volt hajlandó ebben aludni. Aztán vettünk neki egy csodaszép nagyobb gyerekeknek való hálózsákot, amibe már nem volt hajlandó belefeküdni, mert abból nem tudta kidugni a lábát.

Pelenkázó

Ez optimális esetben a kiságy része, de külön is meg lehet vásárolni kis szekrény formájában. Viszont mindkettőre kell tenni egy puha szivacsos pelenkázó betét kiegészítőt, amire közvetlenül fekteted a babádat.

Pamut lepedő- 2db

Olyat vegyünk, aminek gumis a széle, így könnyedén rá tudjuk tenni a kiságyban lévő matracra és nem fog róla lecsúszni.

Légzésfigyelő

Ennek meglétét borzasztóan fontosnak ítélem meg, hiszen gyermekünk életét mentheti meg. A légzésfigyelő érzékelőit a baba matraca alá kell tenni, és a hozzá kapcsolt monitor hang- és fényjelzéssel jelez, ha a baba légzése kimarad. Nekünk egyszer fordult ilyen elő egyik éjszaka. Azonnal kipattantam az ágyból és kisfiam láthatóan nem lélegzett. Annyira megijedtem, hogy hirtelen felkaptam és megráztam. Ettől megint elkezdett lélegezni. Azt hozzá kell tennem, hogy a megoldás nem ez, csak akkor hirtelen bepánikolva ez volt az elsődleges reakcióm. Mindenkinek azt ajánlom, hogy mikor beüzemeli a légzésfigyelőt, többször olvassa át azt a részt, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a baba nem lélegzik. Vagy a legjobb, ha elvégez egy gyermekkórházak által szervezett újraélesztő tanfolyamot!